Cranio masaj

Cranio masajPrin cranio masaj influentam atat irigarea sanguina si limfatica a tesuturilor dintre piele si craniu, cat si interiorul cavitatii craniene, precum si punctele reflexe care corespund reprezentarii intregului organism la nivelul diverselor regiuni ale capului.
Manevrele de masaj pot avea efecte calmante, linistitoare sau stimulante si invioratoare, daca au fost bine aplicate. Efectele profunde se produc pe cale reflexa, imbunatatindu-se functiile vegetative din creier,  creand o stare de liniste in sistemul nervos central, favorizand somnul.

Cranio masajul se poate realiza cu una sau ambele maini si cuprinde in principal tehnici de netezire, frictiuni, loviri usoare si vibratii, la care, in zona fetei, se pot adauga framantarile, pensarile, ciupirile, rularile sau presiunile.
Manevrele se executa de la frunte pe crestet ori pe partile laterale spre ceafa, sau, in zona fetei, de-a lungul liniilor de forta, ocolind orificiile anatomice, spre barbie si gat, dinspre zona mediana spre lateral.
In zona fetei intensitatea este scazuta si adaptata cu starea pielii, foarte variabila de la un individ la altul, iar durata nu depaseste 10 minute. Manevrele statice pot fi ceva mai intense, dar cele alunecate trebuie sa respecte elasticitatea tegumentelor. Daca pielea este subtiere si cu nutritie deficitara se fac numai frictiuni usoare, fara deplasarea degetelor.